Založba Sanje

Nakup

Cena 15,95 EUR

To knjigo naši kupci navadno dobijo v 2 delovnih dneh.

Vladimir Bartol

Alamut

Dogajanje romana Alamut je pisatelj oprl na zgodovinsko izpričane dogodke v 11. stoletju v Perziji. Osrednji lik je Hasan ibn Saba. Ta karizmatični verski voditelj, katerega ime Iranci še danes izgovarjajo s strahospoštovanjem, je od Alaha poslani prerok, ki izza okopov svojega orlovskega gnezda, gradu Alamut, vodi pravo sveto vojno proti perzijskemu cesarstvu. Veliko močnejšemu sovražniku se postavi po robu z majhno skupino privzgojenih privržencev fedaijev, ki jim v zameno za njihovo zvestobo ponudi več, kot so navadni smrtniki kadarkoli mogli okusiti: s ključem, ki mu ga je zaupal sam Alah, jim odklene vrata onostranstva, raja iz Korana. Ko si raj enkrat zares doživel, si pripravljen narediti vse, da se vrneš vanj.

Napeto dogajanje romana poteka v ozračju Tisoč in ene noči; v njem se nepopustljivo, do osupljivih razsežnosti zaostrujejo vprašanja človeške biti.

Alamut je prvič izšel leta 1938, njegovo vrednost pa je svet začel odkrivati in ceniti šele petdeset let pozneje. Odtlej ne mine leto, da ne bi izšla nova izdaja. Do danes je knjiga doživela triintrideset izdaj v enajstih jezikih. Zanimanje zanjo še naprej narašča: o njej poročajo najuglednejši domači in tuji mediji, o njej pišejo strokovnjaki, o njej razpravljajo na internetu.

Alamut je roman, ki se danes bere!

O avtorju

Vladimir Bartol

Vladimir Bartol, pisatelj, dramatik, esejist in kritik, se je rodil na pustni torek, 24. februarja, pri Sv. Ivanu v Trstu. V Ljubljani je diplomiral iz biologije in filozofije ter naredil doktorat, izpopolnjeval se je na pariški Sorboni. Do druge svetovne vojne je bil večinoma svobodni književnik. Sodeloval je pri številnih revijah in časopisih, predvsem pri svobodomiselni Modri ptici, med vojno je bil v OF. Po drugi vojni je celo desetletje preživel v Trstu, zatem pa se je spet naselil v Ljubljani (kot uslužbenec SAZU). Zanimal se je za nove psihološke teorije (Freud, Jung), kar je našlo odsev tudi v njegovem delu. Izhajal je iz ekspresionizma in ustvaril slovensko različico moderne psihoanalitične in filozofske proze. Njegova najpomembnejša dela so: zbirka novel in zgodb Al Araf (1935), roman Alamut (1938), Tržaške humoreske (1957, nov izbor pod naslovom Mangialupi in drugi je izšel leta 2003) ter avtobiografija Mladost pri Svetem Ivanu (zbirka v treh knjigah: Svet pravljic in čarovnije, Pot do učenosti, Romantika in platonika sredi vojne).

Info

Zbirka: Zbirka BARTOL
Založba: Založba Sanje
Jezik: slovenski jezik
Vezava: broširano
Strani: 428
Mere: 124 x 198 mm
Izid: november 2010
ISBN: 9789612740054
ISBN-13: 9789612740054

Ocena

Ocen še ni, oddajte svojo!

Moja ocena

Priporočite prijatelju

Ocenite: Alamut

Če ste že vpisani med kupce v spletni knjigarni, je dovolj, da vnesete le svoj e-naslov.

Ocena:

Z oddajo ocene dovoljujete Založbi Pasadena, d.o.o., da jo po svoji presoji objavi na spletnih straneh oziroma v reklamnem ali drugem tiskanem gradivu.

Priporočite: Alamut

Kontakt