Založba Sanje

Nakup

Cena 8,99 EUR

To knjigo naši kupci navadno dobijo v 2 delovnih dneh.

Nathacha Appanah

Annina poroka

Pripovedovalka Sonia na dan hčerine poroke na tihem dela obračun s svojim življenjem in skozi tok njenih misli in spominov se počasi izrisujejo njene mnogotere in protislovne identitete: tujka v Franciji, napol bohemska pisateljica, samska mati konformistične, meščanske, tako zelo francoske hčere. Duhovito obrnjena podoba medgeneracijskega nerazumevanja se spaja s težavami priseljenske identitete, medtem pa se protimeščanska upornica v Sonii obupno trudi, da bi se brez spodrsljaja prebila skozi hčerkino poroko v belem.
Annina poroka je rahločutna in duhovita raziskava najmanjših vzgibov ločevanj, nestrpnosti in zavračanja ter meditacija o sprejemanju drugega. Te probleme zgrabi na najbolj skritih ravneh medosebnih odnosov: »Koliko časa prebijemo tako, da si zapletamo življenje? Koliko časa potratimo tako, da se ukvarjamo s svetom, s svojo podobo, s podobami in lažnimi podobami, in tako pozabljamo gledati te, ki jih ljubimo? Koliko teorij smo proizvedli o enakosti, o strpnosti, in kolikokrat smo se sami zase, ko smo sneli krinko, odzvali s primitivnim rasizmom?«
V Annini poroki je Nathacha Appanah dosegla samosvoj spoj intimne izpovedi glavne junakinje, ki teče v širokih, navidezno naključnih vijugah, in dramaturške zgradbe, ki po svoji strnjenosti spominja na klasicistično dramo (cel roman se odvije v enem dnevu). Pripoved je izčiščena, nobena beseda ni odveč, svoje teme pa pisateljica razvija na kar najbolj minimalistično zajetem gradivu, ki ga izkoristi do zadnje podrobnosti, zato je roman sicer zelo tekoče berljiv, a tudi vabi k užitkarsko počasnemu ponovnemu branju in razbiranju nians.

O avtorju

Nathacha Appanah

Novinarka in pisateljica Nathacha Appanah-Mouriquand, rojena leta 1973, se je z literaturo – poezijo in kratko prozo – uspešno ukvarjala že kot najstnica; od leta 1999 živi v Franciji, kjer ji je že prvi roman prinesel kar dve literarni nagradi. Ta prvenec, Pečine zlatega prahu (izšel je leta 2003), raziskuje eno manj znanih plati kolonialne zgodovine: usodo indijskih delavcev, avtoričinih prednikov, na otoku Mavriciju v devetnajstem stoletju. Leta 2004 je izšel roman Blue Bay Palace, ki je postavljen na sodobni Mavricij. Ponuja se zanimiva primerjava z Vzdihom Anande Devi, ki je leta 2004 izšel v slovenskem prevodu pri založbi Sanje: obe pisateljici, vsaka po svoje, preobračata tisto klasično razglednico otoka Mauritiusa – Potemkinovo vas idiličnih plaž, turističnega raja. Annina poroka je njen tretji roman, s katerim je dokončno osvojila bralce in na francoskem knjižnem sejmu leta 2006 osvojila veliko nagrado občinstva.

Info

Založba: Založba Sanje
Jezik: slovenski jezik
Vezava: broširano
Strani: 144
Mere: 115 x 170 mm
Izid: junij 2008
ISBN-13: 978-961-6653-

Ocena

Ocen še ni, oddajte svojo!

Moja ocena

Priporočite prijatelju

Ocenite: Annina poroka

Če ste že vpisani med kupce v spletni knjigarni, je dovolj, da vnesete le svoj e-naslov.

Ocena:

Z oddajo ocene dovoljujete Založbi Pasadena, d.o.o., da jo po svoji presoji objavi na spletnih straneh oziroma v reklamnem ali drugem tiskanem gradivu.

Priporočite: Annina poroka

Kontakt