Forum Ljubljana

Razprodano

Cena 6,00 EUR

Kaja Avberšek

Leteča lesica (Zverine iz Rezije v stripu)

Stripburgerjevo kopanje po bolj ali manj zaprašenih skrinjah slovenskih književnih klasik poraja vedno nove in nove sadove. Za ustripljanje slovenskih pripovednih evergrinov smo tokrat izbrali Zverinice iz Rezije, kultno zbirko pravljic, ki jih v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja v odročni Reziji “ujel in udomačil” etnolog Milko Matičetov. S teh zverinic iz gozda, ki so odlična metafora za povsem človeške pripetljaje in ki že desetletja navdušujejo vsakokrat novo generacijo otrok, smo spihali prah, jih preoblekli v stripovsko obliko in posodobili.Otroci bodo preko njih spoznavali naravo in značaj najprej naravnega, nato pa še v prenesenem pomenu tudi čisto človeškega sveta in značaja. V taki obliki predstavljajo iskren poklon slovenskemu ljudskemu slovstvu ter tradicionalni zakladnici pripovedništva, seveda pa tudi kakovostno, zabavno in poučno branje za sedanje in prihodnje generacije.
Ilustratorka, oblikovalka in likovna ustvarjalka Kaja Avberšek je v strip z naslovom Leteča lessica prelevila rezijanski ljudski pravljici Volk v Žbajánčičevi sobici in Lisica bi se rada naučila leteti. Glavna junakinja stripa je zvita lisica, ki se vselej prebrisano izmuzne iz raznoraznih zagat. A četudi z lahkoto prelisiči lačnega in naivnega botra volka, jo še bolj premeteno pretentajo rezijanski črni vrani.

O avtorju

Kaja Avberšek

KAJA AVBERŠEK (1983, Slovenj Gradec) je ilustratorka, oblikovalka in avtorica stripov. Diplomirala je leta 2006 na ALUO Ljubljana – oddelek za oblikovanje. Za diplomsko delo Zapiski in zariski z Azorskih otokov je prejela študentsko Prešernovo nagrado. Med leti 2005 in 2008 se je izobraževala in ustvarjala na področju lutkovnega gledališča v Lizboni.
Od leta 2008 je članica uredniškega odbora mednarodne revije za avtorski strip Stripburger. Je avtorica knjižnih publikacij Pojoči grad, priročnik za gradnjo izvirnih instrumentov v stripu! (2010) in Igrišče, mini priročnik za gradnjo izvirnih instrumentov v stripu! (2011); Stripburger / Forum Ljubljana. Svoja stripovska in ilustratorska dela redno razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah ter jih objavlja v zbornikih, revijah in časopisih doma in v tujini. Ustvarila je likovne podobe za lutkovne predstave Izgubljeni ton (2010), Pojoči grad (2011) in Gozd raja! / Luda šuma (2012). Je avtorica likovnih podob serije interaktivnih razstav izvirnih glasbenih instrumentov Evfonija (vse v sodelovanju s skladateljem in režiserjem Petrom Kusom). '

Info

Založba: Forum Ljubljana
Jezik: slovenski jezik
Strani: 34
Izid: maj 2014
ISBN: 9616553674
ISBN-13: 9789616553674

Ocena

Ocen še ni, oddajte svojo!

Moja ocena

Priporočite prijatelju

Ocenite: Leteča lesica (Zverine iz Rezije v stripu)

Če ste že vpisani med kupce v spletni knjigarni, je dovolj, da vnesete le svoj e-naslov.

Ocena:

Z oddajo ocene dovoljujete Založbi Pasadena, d.o.o., da jo po svoji presoji objavi na spletnih straneh oziroma v reklamnem ali drugem tiskanem gradivu.

Priporočite: Leteča lesica (Zverine iz Rezije v stripu)

Oglejte si tudi

Kontakt