Založba Pasadena

Razprodano

Klubska cena: 22,41 EUR

Redna cena: 24,90 EUR

Prihranek: 2,49 EUR, 10%

Jeff Sutherland

V gruču do uspeha

Scrum oziroma gruč je način projektnega dela, ki že dolgo velja za najuspešnejšega v IT industriji. Pionir Scruma dr. Jeff Sutherland pa je po dveh desetletjih izkušenj napisal knjigo, namenjeno vsem podjetjem in organizacijam.

Kočljivo težavo, ki se je je Jeff lotil leta nazaj, lahko strnemo tako: ljudje smo včasih nepričakovano slabi pri opravljanju nalog hitro in učinkovito. Najboljše zastavljeni načrti se izjalovijo. Delovne skupine pogosto delajo z nasprotujočimi si nameni. Ko se poveča obremenitev, lahko narašča tudi nezadovoljstvo. Na podlagi svojih izkušenj kot bojni pilot, šolan pri Vojaški akademiji ZDA, strokovnjak za biometrijo, eden prvih inovatorjev tehnologije ATM in podpredsednik tehnološkega oddelka ali vodja tehnologije (CTO) pri enajstih različnih tehnoloških podjetjih, se je Jeff odločil izzivati nedelujoča področja in poiskati rešitve, ki bi imele globalni učinek.
V tej knjigi boste potovali po vodilnih smernicah Scruma, kjer Jeffov sistem velike odgovornosti, timskega sodelovanja in konstantnih iterativnih izboljšav, med drugimi dosežki, popelje FBI v 21. stoletje, izpopolni dizajn cenovno dostopnega vozila, ki pelje do 225 km/h in porabi 2,8 l/100 km, pomaga medijski organizaciji NPR pri poročanju o hitrih akcijah na Bližnjem vzhodu, spreminja sporazumevanje med farmacevti in pacienti, zmanjšuje revščino v Tretjem svetu ter celo pomaga ljudem pri načrtovanju porok in izvrševanju opravkov ob koncu tedna.
Prepleten z elementi borilnih veščin, sodnega odločanja, naprednega letalskega boja, robotike in veliko drugih disciplin, Scrum vedno znova navdušuje. Najpomembnejši razlog, da preberete to knjigo, pa je, da vam bo lahko pomagala doseči tisto, kar je za druge nedosegljivo – najsi bo to prelomna tehnološka iznajdba, izum novega izobraževalnega sistema, pionirski projekt za odpravo lakote ali, bolj v domačem krogu, postavljanje temeljev za rast in uspeh vaše družine.

Na-u-do-mo: zakaj “gruč”, če imamo scrum in skram?

Zadnja leta celo nekateri slovenisti trdijo, da čustvena sestavina slovenščine ni več tako močna kot v preteklosti in da danes prevladuje praktična vloga materinščine, s katero naj bi prepričali mlade, da ne zapustijo materinščine. Kot inženir, vajen nenehnega optimiranja, s tem vsestransko soglašam. V razvalinah mikenske palače Pylos »kralja Nestorja« na jugozahodu Peleponeza so odkrili dve glineni ploščici s seznamom imen ladjedelcev (zapisanih kot na-u-do-mo), katerih heladske galeje so še 470 let pozneje navduševale tudi Homerja, ki je v Iliadi opeval dogodivščine Mikencev v vojni s Trojanci. Ploščici z najstarejšo oblike grščine sta otrdeli v požaru, ki je bil posledica skupinskega civilizacijskega uničenja tako mikenskih palač kot tudi večine drugih bronastodobnih gospodarstev ob Vzhodnem Sredozemlju okrog leta 1200 pr. n. št.. S tem je skoraj čez noč izginil eden od prvih visokotehnoloških gospodarskih sistemov v Evropi in z njim kulturni vpliv tako »Danajcev« kot tudi njihovih kulturnih predhodnikov, Minojcev. A v govornem jeziku so pustili pečat, in tako je sestavljanka naudomoi spočela starogrški ναῦς, ta se je prelevil v latinska navalis in navigium, iz katerih je stara francoščina oblikovala navie, na koncu pa angleščina predelala v navy. Družbe, ki so gospodarji lastnega izrazja, imajo prednost pred globalnimi tekmeci, pa naj bodo to sosedje na bronastodobni obali Male Azije ali pa danes ponudniki poceni storitev in izdelkov pol sveta stran. Zmožnost, da izražaš zapletene in nove pojme v lastnem jeziku, krepi zavedanje, da pripadaš zaokroženi kulturi navad, običajev, skupne zgodovine in jezika. To ena od najbolj prepoznavanih blagovnih znamk, ki jo člani družbe ali naroda lahko uveljavljajo pri poslovanju v svetovnem gospodarstvi in jim skupno daje gospodarsko moč. In prav zato pišemo v tej knjigi na prvem mestu gruč, in šele na drugem posvojeno tujko skram, in prav zato bomo rekli skramiranju gručanje in šipbilderjem ladjedelci.
David Pahor

Ragbi in skram

Avtor je metodo skram (angl. Scrum in slov. gruč) poimenoval po delu igre ragbija, v katerem ekipa skupaj poskuša spraviti žogo do konca igrišča. V tem delu igre so igralci pozorni na skrbno poravnavo, enotnost namena in jasnost cilja, kar želimo doseči tudi pri ekipnem delu. Ker je imel ragbi velik vpliv na oblikovanje omenjene metodologije, vam bodo spodnji opisi skrama pri ragbiju pomagal k boljšemu razumevanju skrama pri delu. Sodnik dosodi skram zaradi določenih prekrškov med igro. Običajno dosodi skram na mestu prekrška. Če je prekršek od konca igrišča oddaljen manj kot pet metrov, se skram dosodi pet metrov od črte, za prekrške moštva v lastnem polju zadetka pa se skram dosodi pet metrov od črte zadetka. Skram se ne more oblikovati v polju zadetka. Skram je sestavljen iz igralcev obeh moštev, povezanih med seboj in z nasprotnikom. Spojka moštva, ki izvaja skram, vrže žogo mednje. Skram sestavlja najmanj pet igralcev vsakega moštva, največkrat jih je osem. Na tekmah igralcev, mlajših od 19 let, jih ne sme biti več od osem. V prvi liniji morajo biti trije igralci. Preden se prvi liniji povežeta med seboj, morata biti druga od druge oddaljeni za manj kot dolžino roke. Spojka mora imeti žogo v rokah, pripravljeno, da jo vrže v skram. Preden se povežejo, se igralci prve linije sklonijo tako, da so rame vsakega od njih više od bokov. Na sodnikov znak se lahko povežejo. Sodnikov znak ni ukaz, ampak oznanilo, da se prvi liniji lahko povežeta, ko sta pripravljeni.

Izjave uporabnikov:

Metodi Scrum se je treba posvetiti in jo aplicirati v vsej svoji meri, da lahko pokaže svoje prednosti. Če se ji ljudje resnično predajo, so rezultati lahko fantastični.
Voranc Kutnik, ustanovitelj podjetja Agilspot d.o.o.

Znan je Darwinov izrek o spremembah kot edini stalnici v življenju. Ne najhitrejši, ne najmočnejši … preživeli bodo tisti, ki se bodo najhitreje prilagodili spremembam. Ta knjiga vam ponuja recept, kako z metodo Scrum poenostavite vaše delovne procese do te mere, da so pripravljeni na nenehne spremembe na trgu.
Jaka Kladnik, Digital Marketing Manager

Scrum vas sleče. Na začetku vam bo morda na trenutke nerodno, ko pa se boste na občutek in učinkovitost navadili, si ne boste več želeli delati na drug način.
Tilen Travnik, soustanovitelj in partner podjetja D Labs

V knjigi Sodelovanje za uspeh je opisanih veliko konkretnih projektov, ki dokazujejo uporabnost in učinkovitost Scruma na različnih področjih, ne samo pri razvoju programske opreme, kjer je Scrum nastal. Vendar vam ni potrebno slepo verjeti avtorju te knjige. Bodite agilni, preizkusite Scrum z vašo ekipo in opazujte. Morda boste navdušeni.
Jure Klofutar, direktor podjetja pixi* labs

Če bi se domislili slovenske besede »gruč« namesto angleške scrum, bi jo uporabljali že dvajset let.
Miha Mahkota, trener Rugby klub Olimpija

Očarljivo, prepričljivo in izjemno praktično ... Osupljivo, ta knjiga vam ne bo samo olajšala dela doma in v službi, ampak bo zaradi nje vaše življenje tudi boljše in srečnejše.
Shawn Achor, avtor prodajnih uspešnic z lestvice v New York Timesu Before Happiness in The Happiness Advantage

Lepota Scruma je, da lahko njegova načela in strategije uporabite v celoti ali delno – za organiziranje, načrtovanje in izvedbo katerega koli projekta, od implementacije nove programske opreme do načrtovanja dogodka ali večanja mladega podjetja.
Success Magazine

Scrum je obvezno čtivo za vsakega vodjo, najsi vodi vojake na bojnem polju ali na tržišču. Pogoj za uspeh je izjemna hitrost, ogromna produktivnost in neomajna predanost doseganju rezultatov. Z drugimi besedami, uspeh zahteva Scrum.
General Barry McCaffrey

Kot državljan in rezervist vojske ZDA, soustanovitelj štartnika za programsko opremo in zaskrbljen oče najstnikov sem začutil, kako me je takoj pritegnil ta vodič, ki odpira oči, in ki svetuje, kako lahko uravnovesimo svoje življenjske vloge z disciplino in radostno marljivostjo. Ta knjiga bo spremenila način, kako počnete vse. Še več, v samem procesu se boste počutili dobro. Samo preberite jo in postali boste bolj učinkoviti.
Arnold Strong, direktor BrightNeighbor.com, in polkovnik Rezerve vojske ZDA

Ta zmotno preprost sistem je najmočnejši način, kar sem jih videl, kako izboljšati učinkovitost katere koli skupine. Pri svojem poslu in družini sem ga začel uporabljati že na polovici prebrane knjige.
Leo Babauta, ustanovitelj Zen Habits

O avtorju

Jeff Sutherland

Jeff Sutherland je pionir metodologije Scrum, ki jo je prilagodil današnjim potrebam poslovnega sveta. Strategijo vodenja projektov, ki jo je skupaj s Kenom Schwaberjem oblikoval leta 1993, od nastanka uspešno uporablja večina tehnoloških podjetij po vsem svetu. Jeff je kmalu ugotovil, da koristi Scruma niso omejene le na razvijanje programske opreme, zato je Scrum uspešno prilagodil tudi ostalim področjem, kot so finance, zdravstvo, visoko šolstvo in telekomunikacije. Jeff kot predsednik uprave podjetja Scrum Inc. in višji svetovalec ter strokovnjak za agilne metode pri OpenView Venture Partners narekuje cilje uspeha pri uporabi Scruma. Podjetjem in organizacijam po vsem svetu pomaga tako, da deli primere najboljših praks in obširno piše o uporabi Scruma v praksi.

Info

Založba: Založba Pasadena
Naslov izvirnika: SCRUM
Prevod: Špela Črnič
Jezik: slovenski jezik
Vezava: broširano
Mere: 165 x 230 mm
Izid: oktober 2016
ISBN-13: 9789616661676

Ocena

Ocen še ni, oddajte svojo!

Moja ocena

Priporočite prijatelju

Ocenite: V gruču do uspeha

Če ste že vpisani med kupce v spletni knjigarni, je dovolj, da vnesete le svoj e-naslov.

Ocena:

Z oddajo ocene dovoljujete Založbi Pasadena, d.o.o., da jo po svoji presoji objavi na spletnih straneh oziroma v reklamnem ali drugem tiskanem gradivu.

Priporočite: V gruču do uspeha

Oglejte si tudi

Kontakt