Založba Pasadena

Nakup

Klubska cena: 17,01 EUR

Redna cena: 18,90 EUR

Prihranek: 1,89 EUR, 10%

Milan Balažic

Propad Slovenije

Knjiga »Propad Slovenije« za svoje teze ponuja tehtne argumente, po svojem stilu je za lepe duše morda nekoliko groba in poštena – takšna, kot je bil punk pred desetletji. Nekateri jo bodo pričakali na nož, spet drugi z zaroto molka. Nekaj pa je gotovega: po tej knjigi v Sloveniji nič več ne bo tako, kot je bilo.

Pred desetimi leti je bil v Sloveniji Mićo Mrkaić prvi, ki si je v predhodnici te knjige z naslovom »To so bile svete krave« upal zastaviti in odgovoriti na naslednje vprašanje: »Kaj se zgodi z družbo, ki je geografsko sicer v središču Evrope, zaradi spletov zgodovinskih in družbenih okoliščin pa njeni pomembni deli v resnici nikoli niso bili resno izpostavljeni mednarodni konkurenci, svetovljanstvu, individualizmu, anglosaškemu pojmovanju svobode, resnično svobodnemu podjetništvu, klasičnemu liberalizmu in ideji o omejeni moči države? V taki družbi se razvijeta samozadostnost in provincializem, povezan z zakotno ideologijo lastne večvrednosti, konkurenca idej velja za nespodobno, na vseh področjih pa kraljujejo nedotakljive svete krave«.

Po desetih letih Milan Balažic k temu dodaja: takšna družba propada. Slovenija propada absolutno glede na razvojne možnosti, ki jih je imela, in propada relativno, če jo primerjamo s podobnimi srednje- in vzhodnoevropskimi državami. Diagnoza, ki jo avtor podaja, je argumentirano preprosta: gre za še deset izgubljenih let. Nič se ni spremenilo. Če že, se spreminja zato, da se ne bi nič spremenilo. Reforme niso bile izvedene. Ljudje v Sloveniji ne živijo bolje. Svinčeno desetletje krize še kar traja. Sloveniji še vedno vladajo pohlepne politično-tajkunske elite. Dokler bodo po slovenski politiki lomastile jalove svete krave – v politiki pahorji, v ekonomiji mencingerji, v vladah erjavci, v medijih pa tabloidna logika linča vsega, kar se upa postaviti po robu – Sloveniji ni rešitve.

Glasbena oprema knjige
Založnik Borut Rismal, ki vodi založbo Pasadena, v uvodu v knjigo dr. Milana Balažica 'Propad Slovenije' to delo primerja z robatostjo in poštenostjo punka. Ko je očetovo knjigo prebrala njegova hči Sara Balažic, je knjigo glasbeno opremila s pesmijo 'Slovenian heart decay', ki bolj kot karkoli drugega zadane duh knjige. Zanjo je napisala glasbo, besedilo, jo aranžirala in izvedla. Sara, ki je rojena leta 1988, je predstavnica izgubljene krizne mlade generacije, ki se sooča z begom v tujino, prekarnimi deli in svetom drog.

Pozivamo vas, da ob branju knjige uporabite to glasbeno podlago.

wBgjrehV1Jc

O avtorju

Milan Balažic

dr. Milan Balažic je politolog in diplomat. Bil je član ožjega vodstva ZSMS in kolegija Odbora za varstvo človekovih pravic, podpredsednik SDP in poslanec prvega demokratičnega parlamenta. Na Ministrstvu za zunanje zadeve je bil ustanovitelj in prvi predsednik Diplomatske akademije, sekretar za strateške zadeve in uradni govorec. Na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani je predaval politološke predmete in bil predstojnik katedre za teoretsko-analitsko politologijo ter oddelka za politologijo. Doma in v tujini je objavil številna znanstvena dela in predaval na univerzah ter diplomatskih akademijah po Evropi, Aziji, Afriki in Avstraliji. Bil je veleposlanik Republike Slovenije v Avstraliji, na Novi Zelandiji, Indoneziji in pri ASEAN-u. Trenutno mu je vsiljena vloga disidenta.

Info

Zbirka: Ventilator
Založba: Založba Pasadena
Jezik: slovenski jezik
Vezava: Poltrda (z zavihkom)
Strani: 200
Mere: 165 x 235 mm
ISBN-13: 9789616661706

Ocena

Ocen še ni, oddajte svojo!

Moja ocena

Priporočite prijatelju

Ocenite: Propad Slovenije

Če ste že vpisani med kupce v spletni knjigarni, je dovolj, da vnesete le svoj e-naslov.

Ocena:

Z oddajo ocene dovoljujete Založbi Pasadena, d.o.o., da jo po svoji presoji objavi na spletnih straneh oziroma v reklamnem ali drugem tiskanem gradivu.

Priporočite: Propad Slovenije

Oglejte si tudi

Kontakt