Založba Pasadena

Razprodano

Klubska cena: 44,69 EUR

Redna cena: 49,65 EUR

Prihranek: 4,97 EUR, 10%

dr. Tone Vidmar

Informacijsko-komunikacijski sistem

Knjiga poleg širokega področja računalniških omrežij in storitev (ki ga je avtor poglobljeno obdelal že v svoji prvi knjigi) obravnava tudi integracijo informacijskih in komunikacijskih sistemov. Podrobno so pojasnjeni pojmi arhitekture, strukture in varnosti na vseh ravneh sistema, predstavljena sta tudi razvoj in integracija telekomunikacijskih in računalniških sistemov. Sledijo obsežna poglavja o porazdeljenosti, razpršenosti in transparentnosti, o mehanizmih porazdeljenega nadzora in usklajevanju porazdeljenih procesov, o porazdeljeni infrastrukturi in ne nazadnje o informacijskih storitvah, ki jih ponujajo sodobni komunikacijski sistemi.

IZ RECENZIJE
S stališča bralca, ki šele vstopa v svet podatkovnih komunikacij, enega najhitreje razvijajočih se področij informacijske tehnologije, bi knjigo dr. Vidmarja upravičeno preimenovali v »Vse, kar ste vedno želeli vedeti o podatkovnih komunikacijah, pa si niste upali vprašati«. Knjiga sistematično opisuje teoretične koncepte vseh pomembnejših področij podatkovnih komunikacij in porazdeljenih sistemov, od prenosnih sistemov, omrežij in protokolov, problemov porazdeljenih operacijskih sistemov in baz podatkov do internetnih aplikacijskih storitev, problemov uporabniških vmesnikov in žal prepogosto zanemarjanih postopkov načrtovanja, varovanja in upravljanja omrežij in porazdeljenih sistemov. Kot takšna je ta knjiga idealna za bralca, ki si želi pridobiti strukturirano sliko celotnega področja in osvojiti njegove osnovne pojme. Bralci, ki so soočeni s konkretnimi problemi implementacije, in tisti, ki iščejo poglobljeno razumevanje delovanja posameznega sistema ali protokola, bodo v tej knjigi našli odlično teoretično podlago, na osnovi katere bodo lahko nadgrajevali svoje znanje s področja podatkovnih komunikacij.

mag. Ivan Pepelnjak, Cisco Certified Internetworking Expert, glavni svetovalec za tehnologije, NIL podatkovne komunikacije

Zahvaljujemo se vsem sponzorjem, ki so omogočili izid knjige. Obiščite jih tudi vi na njihovih spletnih straneh:

O avtorju

dr. Tone Vidmar

Rodil se je 9.2.1952 v Ljubljani, osnovno šolanje in gimnazijo je končal v Kranju, študij pa na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1975. Kot mladi raziskovalec se je leta 1976 zaposlil na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani - v Laboratoriju za računalniške strukture in sisteme ter magistriral 1978. Leta 1987 je doktoriral s področja računalniških znanosti, 1989 pa je bil prvič izvoljen v docenta na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo v Ljubljani.

V letih 1989 in 1990 je bil na »sobotnem letu« (sabbatical) v Amsterdamu, zaposlen v agenciji Evropske skupnosti RARE (Reseaux Associes pour la Recherche Europeenne), kjer je sodeloval je na projektu COSINE – International X25 Infrastructure. Zasnoval je in izvedel sistem za nadzor in upravljanje omrežja IXI, ki je bilo prva inačica evropskega akademskega omrežja (danes GEANT - European Educational Super-Network). Razvita programska oprema se je uporabljala v 24 državah, ki so takrat sodelovale v projektu.

Leta 1990 je ustanovil in bil predstojnik Laboratorija za računalniške komunikacije, ki je postal eden od vodilnih mest, kjer so se načrtovala omrežja v Sloveniji. V 1991 je začel predavati predmete s področja računalniških komunikacij in nekatere informacijsko obarvane predmete, ki so povezani z razprševanjem in porazdeljenostjo računalniških virov in sistemov. V okviru laboratorija je bil mentor številnim diplomam, magistrskim nalogam ter petim doktorskim disertacijam. V okviru tretjinske obremenitve je od leta 1993 do leta 1996 vodil RCU (Računski Center Univerze v Ljubljani), z glavnim motivom vzpostavitve univerzitetnega računalniškega omrežja METULJ, katerega načtrovanje in izvedbo je vodil. Omrežje je bilo predano uporabi leta 1996, ob 75. obletnici Univerze v Ljubljani.

V obdobju od 2003 do 2008 je bil v okviru tretjinske obremenitve svetovalec ISUL (Informacijske Službe Univerze v Ljubljani). Glavni cilj tega sodelovanja je bila prenova METULJ-a (univerzitetno omrežje), ki je bil nadgrajen iz kapacitete 100M na 10G, dodana pa mu je bila infrastruktura, ki lahko podpira moderne informacijske storitve. Leta 2004 je bil izvoljen v naziv izrednega profesorja s področja računalništva na Univerzi v Zagrebu in v letih 2005 in 2006 gostoval kot predavatelj na »Fakulteti za elektrotehniko, strojništvo i brodogradnju« v Splitu.

V tem času se je že spogledoval z življenjem na Hvaru, kar je v polnem obsegu uresničil ob upokojitvi januarja 2011. Nekateri študentje dr. Vidmarja se spominjajo tudi njegovega kriptičnega nasveta - naj ne zanemarjajo pasijanse. Tako ni naključje, da so karte za pasijanso tudi na ovitku te knjige. Nasvet – uganka o pasijansi pa bo morda razrešena v prihodnji knjigi dr. Vidmarja.

Info

Založba: Založba Pasadena
Jezik: slovenski jezik
Vezava: trda
Strani: 864
Mere: 167 x 207 mm
Izid: avgust 2002
ISBN: 9616361244
ISBN-13: 9789616361248
COBIB-ID: 24217349
UDK: 004.72

Ocena

Povprečna ocena: ★★★★★ število ocenjevalcev: 3

Mitja Jeseničnik Kotnik★★★★☆ Knjiga s podrobno vsebino. Ni namenjena za začetnika, ki se prvič sreča s komunikacijskim sistemom. Uporabna je pa tudi kasneje za naprednejše delo, saj se v knjigi najdejo raznolika znanja s celotnega področja.

Igor Miškulin★★★★★ Knjiga si ne zasluži nobene graje...

Sasa Miskulin★★★★★ Knjiga je zelo jasna in dobro opremljena s različnimi pojmi. Opis delovanja kakšnega sistema pa lepo opisujejo tudi kakovostne slike.

Moja ocena

Priporočite prijatelju

Ocenite: Informacijsko-komunikacijski sistem

Če ste že vpisani med kupce v spletni knjigarni, je dovolj, da vnesete le svoj e-naslov.

Ocena:

Z oddajo ocene dovoljujete Založbi Pasadena, d.o.o., da jo po svoji presoji objavi na spletnih straneh oziroma v reklamnem ali drugem tiskanem gradivu.

Priporočite: Informacijsko-komunikacijski sistem

Oglejte si tudi

Kontakt