Založba Pasadena

Nakup

Klubska cena: 24,37 EUR

Redna cena: 27,08 EUR

Prihranek: 2,71 EUR, 10%

To knjigo naši kupci navadno dobijo v 2 delovnih dneh.

Paul Andersen, Donnie Barnes, Diederick van Dijk, Miguel Griffa, Guido Gonzato, Bruno Haible, Michael K. Johnson, Phil Kerr, Robert Kiesling, Mark Komarinski, Nicolai Langfeldt, Philippe Martin, David Merrill, Frédéric L. W. Meunier, Primož Peterlin, Eric S. Raymond, Siegfried Schoen, Grant Taylor, Winfried Trümper, Brian Ward, Jeremy D. Zawodny, Ying Zhang

Kako v Linuxu?

Knjiga je v slabšem stanju, vsebina je nepoškodovana. Izkoristite ugodno ponudbo.

GNU/Linux je prosti operacijski sistem vrste Unix. Dokumentacija za Linux je nastajala hkrati z razvojem kode, največ v obliki t. i. »spisov HOWTO«, ki po korakih razlagajo točno določeno opravilo in so prav tako pod prostimi licencami. Simpatizerji društva uporabnikov Linuxa Slovenije, LUGOS, so napisali ali prevedli vrsto »spisov HOWTO«, katerih izbor je zdaj pred vami v knjižni obliki.

Ta knjiga o Linuxu je razdeljena na tri težavnostne stopnje; v njej bodo našli nekaj zase začetniki, redni uporabniki Linuxa in celo strokovnjaki. Na prvi pogled so posamezna poglavja tega zbornika samostojne enote, a po temeljitem branju boste spoznali, da iz njih veje pravi duh Linuxa in da se vse skupaj prepleta v čudovito celoto.

Knjiga je plod sodelovanja društva LUGOS, Založbe Pasadena in ministrstva za informacijsko družbo, ki je finančno v okviru javnega razpisa za sofinanciranje projektov razvoja, uporabe, lokalizacije in razširjanja programske opreme, temelječe na odprti kodi, leta 2001 sofinanciralo tudi projekt tega prosto dostopnega priročnika za operacijski sistem Linux.

Knjigi je priložen CD-ROM z zgledi iz knjige v elektronski obliki in številnimi dodatnimi programi, ki je nepogrešljiv pripomoček za vse zdajšnje in bodoče uporabnike Linuxa. Naj pingvin postane vaš hišni ljubljenček!

Vsebina:

 • Spoznajte osnovne pojme Linuxa.
 • Poiščite odgovore na svoja vprašanja.
 • Povečajte svojo storilnost z dobrimi nasveti.
 • Z Linuxom po slovensko.
 • Naučite se prevajati jedro bolje od sosedovega mulca.
 • Obvladajte zmogljivi urejevalnik besedil Emacs in stavnik besedil LaTeX.
 • Spoznajte večopravilnost: med poslušanjem MP3 in ircanjem pecite CD-ROM z novo izdajo Linuxa in tiskajte dokumente.
 • Si upate? Postanite upravitelj Sambe in imenskega strežnika.
Vsebina plošče CD-ROM:
 • popoln prosti pisarniški paket OpenOffice.org 1.0.1
 • prosti brskalnik Mozilla 1.0.1
 • namizje KDE 3.0.3 v slovenščini
 • dokumentacija za Linux v slovenščini
 • slovenski črkovalnik
 • mini distribucija Zipslack
 • slovenske pisave za okna X in konzolo
 • zgledi iz knjige v elektronski obliki
 • številni dodatni prosti programi za Linux in Windows

O avtorjih

Donnie Barnes

Donnie Barnes se je leta 1995 po opravljeni diplomi iz računalništva na univerzi Severne Karoline zaposlil v novoustanovljenemu podjetju Red Hat Software in napisal vrsto priročnikov za Red Hat Linux. Od leta 2000, ko je zapustil Red Hat, se je ukvarjal s konjerejo, igralnimi avtomati in nepremičninskim posredništvom.

Guido Gonzato

Guido Gonzatto je doktor geofizike, zaposlen kot upravitelj računalniških sistemov na fakulteti za naravoslovje na veronski univerzi. Zanima ga geologija, računalništvo, glasba in narava. Če bi lahko, bi si služil kruh kot gorski vodnik.

Bruno Haible

Bruno Haible je v začetku devetdesetih let razvil CLISP, prosto izvedbo programskega jezika common LISP, zadnja leta pa se ukvarja s podporo internacionalizaciji v Linuxu. Po doktoratu iz matematike na univerzi Karlsruhe, ZRN, se je zaposlil v podjetju ILOG, vodilnem francoskem izdelovalcu programja za optimizacijo, vizualizacijo in podporo poslovnim odločitvam.

Michael K. Johnson

Michael K. Johnson se ukvarja z Linuxom od njegove prve izdaje leta 1991. Bil je prvi urednik revije Linux Journal, skupaj z Erikom Troanom pa je izdal knjigo Linux Application Development. Kot razvijalec operacijskega sistema je zaposlen pri podjetju Red Hat.

Mark Komarinski

Mark Komarinski je Red Hat Certified Engineer in stalni sodelavec revije Linux Journal. O vzdrževanju operacijskega sistema Linux je objavil več knjig, med njimi Linux System Administration Handbook in Red Hat Linux System Administration Handbook.

Nicolai Langfeldt

Nicolai Langfeldt je avtor spisa HOWTO in knjige o administraciji DNS. Zaposlen je v svetovalskem podjetju, dejaven pa je tudi v norveški skupnosti uporabnikov Linuxa.

Primož Peterlin

Primož Peterlin je starosta slovenjenja Linuxa, verjetno najbolj znan kot avtor priročnika za krajevno prilagoditev Linuxa slovenskemu okolju. Sam ali s sodelavci je o Linuxu napisal več člankov v domačih in tujih revijah. Po izobrazbi je doktor fizike in se ukvarja z biofizikalnimi raziskavami mehanskih lastnosti celičnih membran.

Eric S. Raymond

Eric Steven Raymond je pobudnik in govornik organizacije za promocijo odprte kode, vzdrževalec novega hekerskega slovarja ter soavtor številnih orodij. Pri različnih podjetjih je bil zaposlen kot softverski inženir ali samostojni svetovalec, v času prodaje prvih delnic (IPO) VA Linux Systems pa je bil član uprave tega podjetja.

Grant Taylor

Grant Taylor je inženir računalništva in živi v Massachusettsu, ZDA. Vzdržuje dva spisa o uporabi tiskalnikov v Linuxu, ob tem pa je tudi uredil zbirko spisov Linux Complete, ki je izšla pri založbi Sybex.

Brian Ward

Brian Ward je doktor računalništva, zaposlen kot raziskovalec na čikaški univerzi. Uporabnikom Linuxa je znan kot avtor spisa Kernel-HOWTO in dveh knjig o Linuxu, izdanih pri založbi No Starch Press.

Ying Zhang

Ying Zhang je pogodbeni razvijalec spletnih in e-poslovnih programov. V prostem času se ukvarja s športom in računalništvom, ki ga skupaj z ekonomijo študira na kanadski univerzi Simon Fraser.

Info

Založba: Založba Pasadena
Prevod: Gregor Fajdiga, Andrej Grauf, Aleš Košir, Jernej Kovačič, Andrej Lajovic, Roman Maurer, Rok Papež, Primož Peterlin, Anže Vidmar
Jezik: slovenski jezik
Vezava: broširano
Strani: 786
Mere: 168 x 225 mm
Izid: oktober 2002
Dodatek: priložen CD
ISBN: 9616361252
ISBN-13: 9789616361255
COBIB-ID: 24217861
UDK: 004.451(035)

Ocena

Povprečna ocena: ★★★★☆ število ocenjevalcev: 4

Herman Kocjančič★★★☆☆ Za začetnika premalo, drugače kar solidna.

Rok★★★★★ Odličen pripomoček!

Roman Bobnarič★★★★★ Zakon. Še več takih.

zeky★★★★★ Prva liga! ;-)

Moja ocena

Priporočite prijatelju

Ocenite: Kako v Linuxu?

Če ste že vpisani med kupce v spletni knjigarni, je dovolj, da vnesete le svoj e-naslov.

Ocena:

Z oddajo ocene dovoljujete Založbi Pasadena, d.o.o., da jo po svoji presoji objavi na spletnih straneh oziroma v reklamnem ali drugem tiskanem gradivu.

Priporočite: Kako v Linuxu?

Oglejte si tudi

Kontakt