Založba Pasadena

Razprodano

Klubska cena: 9,90 EUR

Redna cena: 24,62 EUR

Prihranek: 14,72 EUR, 60%

Goran Klemenčič, Bećir Kečanović, Miroslav Žaberl

Vaše pravice v policijskih postopkih

Knjiga je v slabšem stanju, vsebina je nepoškodovana. Izkoristite ugodno ponudbo.

V organizacijah, za katerimi stoji moč prisile, vedno najdemo posameznike, ki jih ženejo osebni nagibi ali neznanje, da krivično omejujejo pravice in svoboščine ljudi. Zato v prvi vrsti poudarjamo znane besede, da nobena država ali sistem, ki se boji, da bodo državljani poznali svoje pravice in jih uveljavljali, ni vreden preživetja. Ta ugotovitev je za policijsko področje še posebej pomembna. Čas, v katerem živimo, vse bolj potrjuje pravilo, da mora posameznik za uresničevanje svojih pravic in zakonitih interesov sam prevzeti določeno breme odgovornosti. Demokracija in vladavina prava potrebujeta človeka in državljana, ki mora imeti na razpolago ustrezne informacije in znanje, da lahko svoje vedenje in delovanje svobodno usmerja znotraj meja, ki jih postavljajo vnaprej določena pravila javnega življenja. Človek je bitje svobode pod vladavino razuma, ki bi moral pravila skupnega življenja sprejemati ali zavračati, ne iz strahu pred državo in njeno oblastjo, pač pa ob poznavanju svojih pravic in z osebnega prepričanja, da je tako boljše za njega in vse druge ljudi. Danes, ko je svetovna skupnost pred zahtevnimi varnostnimi izzivi, človekove pravice pa zaradi tega na posebej hudih preizkušnjah, je nastopil čas, ko bi bilo treba lekcije o človekovih pravicah vedno znova ponavljati, da se ponovno zasidrajo zlasti v pregretih glavah ljudi.

S knjigo, ki je pred vami, avtorji, ki smo (bili) kakor koli povezani s policijsko organizacijo, želijo pokazati bralcu morda varnejšo pot, po kateri se je s poznavanjem svojih pravic in dolžnosti moč izogniti represivnim ukrepom in sredstvom prisile v policijskih postopkih, kot tudi zavarovati svoje pravice, v primerih, ko so bile te kršene s strani državnih represivnih organov. Obenem pa želijo vsem policistom, ki se vsakodnevno trudijo za našo skupno varnost in si pri tem prizadevajo zakonito opravljati odgovorno policijsko delo, pomagati pri iskanju sorazmerja med abstraktno zakonsko pravičnostjo in konkretno odgovornostjo za ljudi in njihove pravice.

Knjiga ni namenjena zgolj strokovnim krogom v ožjem pomenu prava in policijske stroke, temveč najširši javnosti in posameznikom, kot osnovno znanje ali vsaj prvi nasvet, kako zavarovati svoje pravice v policijskih postopkih. Prav zato je knjiga napisana dovolj poljudno, da je razumljiva vsakomur.

O avtorjih

Goran Klemenčič

Goran Klemenčič je diplomiral na Pravni fakulteti v Ljubljani; podiplomski študij je nadaljeval na Harvard Law School, kjer je l.1997 magistriral. Pripravlja doktorat na Irskem inštitutu za človekove pravice v Galwayu. Trenutno je zaposlen na Svetu Evrope v Strasbourgu, kjer se ukvarja s svetovanjem državam jugovzhodne Evrope na področjih kazenskega pravosodja in zakonodaje, reforme policije in boja zoper korupcijo. Pred tem je več let delal na Ministrstvu za notranje zadeve, nazadnje v Uradu za usmerjanje in nadzor policije. Je habilitiran višji predavatelj na Visoki policijsko-varnostni šoli v Ljubljani, kjer predava kazensko pravo; predaval je tudi na Pravni Fakulteti v Ljubljani. V Sloveniji je sodeloval pri vrsti zakonodajnih projektov na področju kazenske in policijske zakonodaje in je avtor oz. soavtor več knjig in strokovnih člankov. Je član različnih projektnih skupin Sveta Evrope, Združenih narodov in mednarodnih nevladnih organizacij na področjih mednarodnega kazenskega prava, policije in človekovih pravic ter prava novih tehnologij.

Bećir Kečanović

Je univerzitetni diplomirani pravnik, magister pravnih znanosti, državni podsekretar v Uradu MNZ za usmerjanje in nadzor policije. V organih za notranje zadeve je zaposlen od 1979 leta, kjer je opravljal različne naloge v uniformirani in kriminalistični policiji. Kot inštruktor kriminalistične policije, posebej usposobljen za protiteroristično delovanje, sodeluje od leta 1992 pri pripravi programov, organizaciji in izvedbi usposabljanj policistov. Organiziral in vodil je različne okrogle mize in posvete, namenjene strokovnim krogom in širši javnosti o delu ministrstva za notranje zadeve in policije na policijsko-varnostnem in kriminalitetnem področju. S svojimi znanji in praktičnimi izkušnjami s tega področja aktivno prispeva tudi pri razvoju sodelovanja države z institucijami civilne družbe in nevladnih organizacij. Je tudi avtor vrste strokovnih člankov in drugih publikacij.

Miroslav Žaberl

Je univerzitetni diplomirani pravnik z opravljenim državnim pravniškim izpitom. Kot državni podsekretar dela v Uradu za usmerjanje in nadzor policije MNZ. Pred prihodom v notranje ministrstvo je 23 let delal v policiji na različnih operativnih in vodstvenih delovnih mestih, največ na celjski policijski upravi. Na Visoki policijsko-varnostni šoli tudi predava pri predmetu policijska pooblastila, iz česar je v lanskem letu izdal tudi monografijo (učbenik) z istim naslovom. Je tudi avtor mnogih člankov s področja policijskega dela in policijskih posegov v človekove svoboščine in pravice. Podiplomski študij opravlja na katedri za kazensko pravne znanosti na pravni fakulteti.

Info

Zbirka: Prepih
Založba: Založba Pasadena
Jezik: slovenski jezik
Vezava: broširano
Strani: 338
Mere: 168 x 210 mm
Izid: november 2002
ISBN: 9616361376
ISBN-13: 9789616361378

Ocena

Povprečna ocena: ★★★★★ število ocenjevalcev: 1

Darja Savanović★★★★★ Knjiga mi je zelo všeč saj je namenjena prav vsem državljanom! Pohvala g. Kečanoviću in ostalim dvema avtorjema!

Moja ocena

Priporočite prijatelju

Ocenite: Vaše pravice v policijskih postopkih

Če ste že vpisani med kupce v spletni knjigarni, je dovolj, da vnesete le svoj e-naslov.

Ocena:

Z oddajo ocene dovoljujete Založbi Pasadena, d.o.o., da jo po svoji presoji objavi na spletnih straneh oziroma v reklamnem ali drugem tiskanem gradivu.

Priporočite: Vaše pravice v policijskih postopkih

Oglejte si tudi

Kontakt