Založba Pasadena

Razprodano

Klubska cena: 16,79 EUR

Redna cena: 18,65 EUR

Prihranek: 1,87 EUR, 10%

Ivan Verdonik, Tomaž Bratuša

Hekerski vdori in zaščita

Vključevanje računalnikov v omrežja in internet je verjetno ena od najbolj dragocenih pridobitev človeštva v zadnjih dvajsetih letih. Če smo še pred petnajstimi leti malomarno zamahovali z roko: »Elektronska pošta? Ali ima sploh kakšen smisel? Kdo bo to bral vsak dan? Je pa že boljše poslati pravo pismo,« je elektronska pošta danes skoraj nepogrešljiva.

Takrat je bila računalniška komunikacija še v povojih, izvajala se je s počasnimi modemi po nekvalitetnih telefonskih povezavah (kjer so sploh bile), modeme pa so imeli le največji zanesenjaki. Danes pa si skoraj ne znamo predstavljati gospodinjstva brez povezave z medmrežjem. Kmalu bo imelo skoraj vsako gospodinjstvo ADSL ali kabelsko povezavo, da o podjetjih niti ne govorimo.

Danes so poleg elektronske pošte, ki je verjetno še vedno največkrat uporabljena medmrežna storitev, za posameznike zelo pomembne tudi možnosti, ki jih tudi ponuja svetovni splet kot so iskanje informacij, učenje in zabava, s spleta se pogosto snema datoteke, za podjetja je na voljo cel spekter zanje zanimivih storitev. Računalniki so vse pogosteje neprekinjeno vključeni v medmrežje.

Medmrežje pa ima tudi svojo temno stran. To so varnostne grožnje v medmrežjevključenim računalnikom in podatkom na njih. Osebe, ki ogrožajo varnost računalniških sistemov, običajno imenujemo hekerji, čeprav to ni vedno povsem natančen naziv, saj napadanje sistemov ni edina hekerska dejavnost.

V knjigi so opisani različni hekerski postopki in orodja, ki jih uporabljajo pri vdiranju, pa tudi postopki in orodja, s katerimi se ščitimo pred njihovimi napadi. Hekerji postajajo vedno večji problem, posebej zato, ker so njihova orodja vedno bolj izpopolnjena in enostavnejša za uporabo, pogosto brezplačna in vsakomur dosegljiva v medmrežju. Zaradi tega si ne bi smel noben resen uporabnik računalnika dovoliti, da ne ve, kako hekerji izvajajo napade in kako se zaščititi pred njimi.

  IZ VSEBINE:

 • Sledenje;
 • Pregledovanje;
 • Popisovanje;
 • Napadi na operacijske sisteme Windows;
 • Dejavnosti po vdoru;
 • Varovanje sistemov Windows;
 • Napadi na spletni strežnik in spletne aplikacije;
 • Napadi na brezžična omrežja in naprave;
 • Linuxov požarni zid;
 • Detektor vdorov Snort;
 • Priloge: Pregled varnostnih izdelkov;

V knjigi so opisani tudi naslednji primeri:

 • Hipotetični primer in možne posledice vdora v omrežje jedrske elektrarne, David-Besse (Ohio-ZDA)
 • ELES in varnost slovenskega elektro-energetskega sistema
 • Tatvina uporabniških imen in gesel za dostop do interneta, SIOL
 • Neupravičen vstop v zaščiteno bazo Ginekološke klinike
 • Klik NLB!

Knjigo spremlja spletna stran s povezavami na strani, kjer so na voljo brezplačni programi in nasveti za zaščito www.pasadena.si/vdori.

Norman protivirusna zaščita

O avtorjih

Ivan Verdonik

Ivan Verdonik je univerzitetni diplomirani inženir računalništva, predavatelj na računalniških konferencah in avtor več člankov s področja računalniške varnosti, z istega področja pa je tudi njegova magistrska naloga. Ima izkušnje z informacijskimi sistemi, predvsem s podatkovnimi zbirkami. Raziskovalno se ukvarja z raznimi vidiki računalniške varnosti in kvantnim računalništvom.

Tomaž Bratuša

Tomaž Bratuša je svetovalec za informacijsko varnost v podjetju Maldin, d. o. o. Kot vodja skupine Team Intell se ukvarja z varnostnim testiranjem računalniških omrežij in spletnih aplikacij, hkrati pa se kot predavatelj udeležuje računalniških konferenc, kjer prisotnim predstavi nove poglede na področje informacijske varnosti. Je avtor knjige Hekerski vdori in zaščita ter avtor več kot sto člankov s področja računalništva in informacijske varnosti. V prostem času se posveča varnostnemu izobraževanju uporabnikov njegove nasvete pa lahko najdete tudi na varnostnem portalu Varnostne novice .

Info

Založba: Založba Pasadena
Jezik: slovenski jezik
Vezava: broširano
Strani: 280
Mere: 165 x 210 mm
Izid: november 2005
ISBN: 9616361546
ISBN-13: 9789616361545

Ocena

Povprečna ocena: ★★★★☆ število ocenjevalcev: 4

Metod Medved★★★★★ Zelo v redu!

Tomaž Treven★★★★☆ Knjiga je dobro sestavljena in strokovno dobro opremljena.Vendar je to področje tako široko da več kot le dober opis ni možno stisniti v tak obseg, a je odlično izhodišče za raziskovanje v naprej.

Edi Strosar★★★★☆ Končno smo dobili slovensko različico 'Hacking Exposed'. Vsekakor obvezno branje za administratorje sistemov in vse, ki jih zanima računalniška varnost. Kar je v knjigi napisano je 'public knowledge' in ne skrivnost...

Jovan Srdić★★★★★ Velika hvala avtorjema na nesebično podeljenjem znanju! Bralec

Moja ocena

Priporočite prijatelju

Ocenite: Hekerski vdori in zaščita

Če ste že vpisani med kupce v spletni knjigarni, je dovolj, da vnesete le svoj e-naslov.

Ocena:

Z oddajo ocene dovoljujete Založbi Pasadena, d.o.o., da jo po svoji presoji objavi na spletnih straneh oziroma v reklamnem ali drugem tiskanem gradivu.

Priporočite: Hekerski vdori in zaščita

Oglejte si tudi

Kontakt