Založba Pasadena

Nakup

Klubska cena: 22,46 EUR

Redna cena: 24,95 EUR

Prihranek: 2,50 EUR, 10%

To knjigo naši kupci navadno dobijo v 2 delovnih dneh.

Scott Kelby

Digitalna fotografija, 2. knjiga

Scott Kelby, avtor uspešnice Digitalna fotografija, 1. knjiga, se zdaj vrača s popolnoma novo knjigo, ki je pravzaprav nadaljevanje prvega dela. Napisana je v slogu »Ahhh, tako torej to naredijo«; kratko in jedrnato z nasveti, ki jih lahko takoj uporabite in zaradi katerih je bila njena predhodnica najbolje prodajana knjiga o digitalni fotografiji na svetu.

Tako Scott jedrnato opiše vsebino te knjige: »Če bi šla skupaj fotografirat in bi me vprašali: ‘Ko uporabljam bliskavico, postane ozadje za osebo, ki jo fotografiram, črno. Kako to popravim?’ Ne bi vam razlagal o razmerju jakosti bliskavic ali o sinhronizaciji bliskavice in sinhronizaciji zavese zadaj. Rekel bi preprosto: ‘Podaljšajte čas osvetlitve na 1/60 sekunde. To bi moralo delovati.’

Tako deluje ta knjiga: skupaj fotografirava in jaz odgovarjam na vprašanja, svetujem in razkrivam skrivnosti, ki sem se jih naučil, kot bi jih pripovedoval prijatelju – brez tehničnih pojasnil in ozadja digitalne fotografije«.

Vsaka stran opisuje en vidik, zaradi katerega bo vaše fotografiranje boljše. Na vsaki strani boste spoznali novo nastavitev, orodje ali trik, s katerim boste svoje posnetke spremenili v fotografske razstavne eksponate. Če ste naveličani posnetkov, ki so »v redu« in si pri ogledu fotografij v revijah mislite: »Zakaj moji posnetki niso takšni?«, potem je to knjiga za vas.

V tej knjigi ni teorije, nobenih zahtevnih tehničnih izrazov in podrobnosti. To je knjiga, v kateri piše, kateri gumb pritisnite, katero nastavitev uporabite in kdaj jo uporabite. S skoraj 200 fotografskimi »prijemi« v tej knjigi boste vedno naredili boljše, ostrejše, barvitejše fotografije profesionalnega videza.

SEMINAR: Digitalna fotografija - knjiga Založbe Pasadena

NE SPREGLEJTE:

Arne Hodalič

SEMINAR: Digitalna fotografija

5 urna delavnica s fotografom doc. Arnejem Hodaličem

Spremna beseda


Arne Hodalič, doc. za fotografijo na VIST-u in gostujoči predavatelj na FDV-ju (foto: Borut Peterlin)

Prav nihče ne dvomi več, da je digitalna fotografija že popolnoma povozila analogno in danes se za fotografiranje na film odločajo le redki navdušenci, ki na svojih fotografijah želijo pričarati res kaj posebnega, po malem že eksotičnega. Taka je pač resnica, ki jo nedvomno potrjuje tudi to, da so žolčne forumske debate na to temo že zdavnaj izginile z internetnih strani. Postale so brezpredmetne, saj je digitalna fotografija napredovala z velikimi in predvsem hitrimi koraki: ne pozabimo, od uvedbe prvih profesionalnih fotoaparatov je poteklo šele slabih 10 let! Pa vendar dovolj, da je digitalizacija prepričala tudi največje dvomljivce, z mano vred. In novi časi zahtevajo nove pristope … Tudi pedagoške! Zato je Digitalna fotografija avtorja Scotta Kelbya tisti pravi priročnik, ki brez vsakega dvoma spada v to relativno novo in vznemirljivo dobo, ki ji brez pretiravanja lahko rečemo kar digitalna.

Tistega daljnega leta 1990, ko je na svet privekal prvi Photoshop 1.0 je bil Scott Kelby star že 30 let. Kljub temu, da je danes eden vodilnih strokovnjakov za uporabo tega »programa vseh programov«, je bil očitno ravno dovolj star, da je svojo fotografsko učno dobo preživel izključno s filmom v klasičnem fotoaparatu in prepričan sem, da je prav to tista kvaliteta, ki ga izdvaja iz množice fotografov. Ni se namreč omejil le na tehnično plat digitalne »zgodbe«, pač pa je povsem pravilno pristopil k ideji, katere pristaš sem tudi sam: ni važen medij, pač pa končni izdelek, se pravi fotografija. Tu pa se principi in zakonitosti ne razlikujejo ne glede na uporabljeno tehniko. Dobra fotografija je in vedno bo pač dobra fotografija … Zato je večino nasvetov v tej knjigi posvečenih svetlobi, osnovnim estetskim pristopom in pa splošnim zahtevam za tehnično kakovostno fotografijo. Prav nobene razlike ni, če je posneta na digitalni ali analogni način! Seveda pa v knjigi ni nobenega dvoma, da beseda teče le o digitalni tehniki, ki je velikokrat zelo podrobno razložena, predvsem v drugem delu. Vse tehnične rešitve in pristopi so prilagojeni izključno digitalnim fotoaparatom, kjer so rezultati vidni takoj in jim seveda zato lahko takoj sledijo tudi popravki. Učna doba se je skrajšala in časi tistega dolgega »vajeniškega« obdobja, ko so včasih amaterji med poletnimi počitnicami prebrali priročnik, potem pa pol filma poslikali med zimo, drugo polovico pa spet med naslednjimi poletnimi počitnicami (in seveda vmes že zdavnaj popolnoma pozabili kako in na kakšen način), so na srečo že zdavnaj za nami.

Še posebno dragoceni so drobni nasveti in triki za vse sklope fotografiranj, ki se jih profesionalni fotografi tako radi poslužujemo in za njih nikoli ni časa ali priložnosti, da bi jih posredovali še komu drugemu. Kljub kar nekaj zahtevnim podrobnostim, pa knjiga ostaja relativno lahkotno branje, ki ni oteženo s preobilico tehnike ali nepotrebnih razlag.

Lahko rečem, da sem ob branju Digitalne fotografije zelo velikokrat pomislil: »Ej, to je pa točno tisto, kar skušam svojim študentom ali tečajnikom povedati in razložiti tudi sam!« Mislim, da je to dovolj velik razlog, da mi je priročnik všeč in da ga (razen v nekaterih stilskih drobnarijah) ne bi prav nič spremenil!

Pogled v knjigo

O avtorju

Scott Kelby

Scott Kelby je avtor svetovno znanih računalniških knjig, glavni urednik in založnik revije Photoshop User, predsednik zveze NAPP (National Association of Photoshop Professionals) in glavni urednik revije Nikon Software User. Prav tako je tudi sogostitelj video oddaje Adobe® Photoshop® TV. Scott je avtor knjig Photoshop Down & Dirty Tricks in The Photoshop Book for Digital Photographers ter urednik serije knjig Killer Tips pri založbi New Riders.

Info

Založba: Založba Pasadena
Naslov izvirnika: The Digital Photography Book, Volume 2
Založba izvirnika: Peachpit Press
Jezik: slovenski jezik
Vezava: broširano
Strani: 240
Mere: 150 x 210 mm
Izid: marec 2010
ISBN: 9616361910
ISBN-13: 9789616361910

Ocena

Povprečna ocena: ★★★★★ število ocenjevalcev: 2

Vinko Kernc★★★★★ Knjiga se mi zdi krasna. Avtor na lahkoten način podaja stvari, ki se sicer v večini primerov meni zdijo same po sebi umevne, a na marsikaj vsakič znova pozabim, pa tudi marsičesa se loteva na malo drugačen način kot jaz, kar ni slabo - je v dober razmislek: mogoče je pa njegov način boljši. Z veseljem bom, jasno, poskusil po njegovo. Avtor ima očitno ogromno fotografskih izkušenj, kar je videti med vrsticami. Poleg tega uporablja nek naiven humoren pristop, ki je meni izjemno všeč. Zaradi lahkotnosti branja. Humor, dobro uporabljen (kot v tem primeru), tudi kaže na njegovo (visoko) inteligenco. Skratka - knjiga mi je kul.

Vinko Kernc★★★★★ Meni se zdi krasna. Model na lahkoten način podaja stvari, ki se sicer v večini primerov meni zdijo same po sebi umevne, a na marsikaj vsakič znova pozabim, pa tudi marsičesa se on loteva na malo drugačen način kot jaz, kar ni slabo - je v dober razmislek: mogoče je pa njegov način boljši. Z veseljem bom, jasno, poskusil po njegovo. Model ima očitno ogromno fotografskih izkušenj, kar je videti med vrsticami. Poleg tega uporablja nek naiven humoren pristop, ki je meni izjemno všeč. Zaradi lahkotnosti branja. Humor, dobro uporabljen (kot v tem primeru), tudi kaže na njegovo (visoko) inteligenco. Meni je knjiga kul.

Moja ocena

Priporočite prijatelju

Ocenite: Digitalna fotografija, 2. knjiga

Če ste že vpisani med kupce v spletni knjigarni, je dovolj, da vnesete le svoj e-naslov.

Ocena:

Z oddajo ocene dovoljujete Založbi Pasadena, d.o.o., da jo po svoji presoji objavi na spletnih straneh oziroma v reklamnem ali drugem tiskanem gradivu.

Priporočite: Digitalna fotografija, 2. knjiga

Oglejte si tudi

Kontakt